Κυπριακή Νόστιμη (αλλά μιλάμε για πολύ νόστιμη) πίτα με τυριά.
Ο μόνος λόγος για να μην το δοκιμάσετε είναι .... εάν έχετε αλεργία στα τυριά.
Πασχαλινή φλαούνα
Συστατικά :
Υλικά για τη ζυμή
* 2 κιλά αλεύρι (φαρίνα και χωριάτικο)
* 1 κ.γλ. αλάτι
* 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
* Μέχλεπι, μαστίχα, (καλά κοπανισμένα)
* 2 φλιτζάνια λάδι ή βούτυρο ζαχαροπλαστικής
* Προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
* Γάλα χλιαρό για ζύμωμα
Υλικά για τη γέμιση
* 2 κιλά τυριά φλαούνας και χαλούμι
* ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
* 12 αυγά (περίπου)
* 1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος 2 αυγών)
* 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, μεχλεπι, μαστίχα, δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
* 200γρ. σταφίδες
* 2-3 αυγά χτυπημένα για επάλειψη
* 2 φλιτζάνια σησάμι
Οδηγίες :
Τρόπος Παρασκευής της γέμισης
1. Για να φτιάξουμε τις φλαούνες ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ ή 4-5 ώρες πιο μπροστά
2. Τρίβουμε το τυρί 1-2 μέρες πριν για να στεγνώσει και να πάρει πιο πολλά αυγά
3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μεχλεπί και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά
4. Κτυπούμε τα αυγά ολόκληρα
5. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και ρίχνουμε τα αυγά. Τρίβουμε με τα δάχτυλα καλά-καλά να διαλυθεί το προζύμι. Προσθέτουμε όσο αυγά χρειαστεί για να γίνει η γέμιση μάλλον σφιχτή.
6. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το δυόσμο και τα σταφιδάκια και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αυγά.
Τρόπος Παρασκευής της ζύμης
1. Για τη ζύμη κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μεχλεπί, τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά
2. Προσθέτουμε το λάδι και ροζιάζουμε το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και γάλα χλιαρό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη κανονική
3. Αφήνουμε τη ζύμη για 3-4 ώρες να φουσκώσει και ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους ½ εκ και κόβουμε πίτες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε. Περνούμε την εξωτερική πλευρά της πίτας σε σησάμι, προσθέτουμε ανάλογη γέμιση και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες. Πριν τις ψήσουμε τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις αλείφουμε με κτυπημένο αυγό και σησάμι και τις ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου ( Στους 180ο έως ότου ροδίσουν)
Λίγα μυστικά ακόμα
Στην Κύπρο υπάρχουν ειδικά τυριά για τις φλαούνες όμως μπορουν να γίνουν το ίδιο νόστιμες με διάφορα άλλα τυριά. Αν δεν έχουμε προζύμι μπορούμε να το αντικαταστάσησουμε με μαγιά ξερή ή νωπή.
Καλή σας όρεξη !!
Πηγή: Σύλλογος Κυπρίων Ρόδου
(Σημ: Εάν σας αρέσει, στην Ελλάδα βρίσκεται εύκολα χαλούμι και να προσθέσετε, Γραβιέρα,Κεφαλοτύρι, και Ρεγγάτο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου