Οι καυτερές πιπεριές είναι από τα πιο χρήσιμα φυτά στον πλανήτη. Οι χρήσεις τους είναι πάρα πολλές, από την βιολογική γεωργία έως την φαρμακολογία. Θα γράψω σε άλλο άρθρο για τις χρήσεις τους γιατί εδώ θα ασχοληθώ με την καλλιέργεια τους.
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους, αποφάσισα να καλλιεργήσω φέτος δύο διαφορετικές ποικιλίες από τις πιο καυτερές στο κόσμο.
Εγώ καλλιέργησα τις ποικιλίες habanero orange και african bird που μπορούν να φτάσουν τις 300.000 και 175.000 μονάδες αντίστοιχα.
Η καυστικότητα των καυτερών πιπεριών μετριέται σε μονάδες Scoville. Εδώ μπορείτε να δείτε την κλίμακα http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale.
Είναι τόσο καυτερές που θέλουν μεγάλη προσοχή όχι μόνο στην κατανάλωσή τους, αλλά ακόμα και όταν τις πιάνουμε.
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οι καυτερές πιπεριές είναι φυτά που καλλιεργούνται στις τροπικές περιοχές της Αμερικής, της Αφρικής και της Ινδίας. Οι καυτερές πιπεριές είναι πολύ ευαίσθητες στο κρύο και ευδοκιμούν στα θερμά κλίματα. Στην Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν στις νότιες και πεδινές περιοχές αν τις καλλιεργήσουμε σωστά την θερινή περίοδο.
Η σπορά τους πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη μετά τα τελευταία κρύα και καλύτερα σε προστατευμένο μέρος η σε ένα μικρό θερμοκήπιο. Αυτό γιατί οι καυτερές πιπεριές θέλουν 4 μήνες μετά την μεταφύτεψή τους, για να ωριμάσουν. Οι καρποί δεν γίνονται κάτω από τους 15°C και επάνω από τους 33°C, τα λουλούδια μπορούν επίσης να πέσουν εάν η θερμοκρασία της νύχτας υπερβαίνει τους 25°C.
Οι πολύ καυτερές πιπεριές και κυρίως οι ποικιλίες habanero, συνήθως βλασταίνουν αργά και ακανόνιστα. Έσπειρα 10 και βγήκαν μόνο 4, αλλά αυτές και μόνο φτάνουν. Αυτό γίνετε γιατί η θερμοκρασία σποράς πρέπει να είναι 25°C(Η ιδανική είναι 30°C). Οι ημέρες βλάστησης μπορεί να φτάσουν τις 35-40. Ακόμα θέλουν και πολύ προσοχή στο πότισμα γιατί οι σπόροι μπορεί να σαπίσουν από την πολύ υγρασία. Όταν έχουν φτάσει τους 10 πόντους (αργούν αρκετά), μπορείτε να τις μεταφυτέψετε έξω, αλλά προσέχετε να έχει ανέβει αρκετά η θερμοκρασία δηλαδή περίπου μέσα Μαΐου. Οι καυτερές πιπεριές δεν χρειάζονται πολύ πότισμα και άζωτο, γιατί θα μειωθούν η καυστικότητα και τα ενεργά τους συστατικά.
Αρχές Σεπτέμβρη μάζεψα 58 πορτοκαλί habanero (αυτό είναι το χρώμα της πλήρης ωρίμανσής τους), που ζύγιζαν μισό κιλό .Ακόμα υπάρχουν σχεδόν άλλες τόσες που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα.
Η ποικιλία afrikan bird είναι πιο εύκολες στην καλλιέργεια τους, γιατί όπως λέει και το όνομά τους κατάγονται από την Αφρική και είναι πιο κοντά στο δικό μας κλίμα.
Βλασταίνουν πιο εύκολα και γίνονται μεγάλα φυτά που φτάνουν το 1,5 μέτρο. Χρειάζονται όμως και αυτές πολύ χρόνο για να ωριμάσουν.
Όσο αναφορά τον χρόνο βλαστικότητας των σπόρων τις ποικιλίας habanero orange, είναι πολύ μικρός, συνήθως 1-2 χρόνια, για αυτό πρέπει να κρατάμε κάθε χρόνο σπόρο. Δυστυχώς η μέθοδος της ψύξης που χρησιμοποιούμε για άλλους σπόρους μικρής βιωσιμότητας, εδώ δεν δουλεύει αντιθέτως βλάπτει.
Για την συντήρηση των καρπών τους, για μετέπειτα χρήση, πρέπει να τις κρεμάσουμε για να τις αποξεράνουμε σε ζεστό, σκιερό και αεριζόμενο μέρος για 1-2 εβδομάδες.
Habanero orange
Εγώ καλλιέργησα τις ποικιλίες habanero orange και african bird που μπορούν να φτάσουν τις 300.000 και 175.000 μονάδες αντίστοιχα.
Η καυστικότητα των καυτερών πιπεριών μετριέται σε μονάδες Scoville. Εδώ μπορείτε να δείτε την κλίμακα http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale.
Είναι τόσο καυτερές που θέλουν μεγάλη προσοχή όχι μόνο στην κατανάλωσή τους, αλλά ακόμα και όταν τις πιάνουμε.
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Οι καυτερές πιπεριές είναι φυτά που καλλιεργούνται στις τροπικές περιοχές της Αμερικής, της Αφρικής και της Ινδίας. Οι καυτερές πιπεριές είναι πολύ ευαίσθητες στο κρύο και ευδοκιμούν στα θερμά κλίματα. Στην Ελλάδα μπορούν να καλλιεργηθούν στις νότιες και πεδινές περιοχές αν τις καλλιεργήσουμε σωστά την θερινή περίοδο.
Η σπορά τους πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη μετά τα τελευταία κρύα και καλύτερα σε προστατευμένο μέρος η σε ένα μικρό θερμοκήπιο. Αυτό γιατί οι καυτερές πιπεριές θέλουν 4 μήνες μετά την μεταφύτεψή τους, για να ωριμάσουν. Οι καρποί δεν γίνονται κάτω από τους 15°C και επάνω από τους 33°C, τα λουλούδια μπορούν επίσης να πέσουν εάν η θερμοκρασία της νύχτας υπερβαίνει τους 25°C.
Οι πολύ καυτερές πιπεριές και κυρίως οι ποικιλίες habanero, συνήθως βλασταίνουν αργά και ακανόνιστα. Έσπειρα 10 και βγήκαν μόνο 4, αλλά αυτές και μόνο φτάνουν. Αυτό γίνετε γιατί η θερμοκρασία σποράς πρέπει να είναι 25°C(Η ιδανική είναι 30°C). Οι ημέρες βλάστησης μπορεί να φτάσουν τις 35-40. Ακόμα θέλουν και πολύ προσοχή στο πότισμα γιατί οι σπόροι μπορεί να σαπίσουν από την πολύ υγρασία. Όταν έχουν φτάσει τους 10 πόντους (αργούν αρκετά), μπορείτε να τις μεταφυτέψετε έξω, αλλά προσέχετε να έχει ανέβει αρκετά η θερμοκρασία δηλαδή περίπου μέσα Μαΐου. Οι καυτερές πιπεριές δεν χρειάζονται πολύ πότισμα και άζωτο, γιατί θα μειωθούν η καυστικότητα και τα ενεργά τους συστατικά.
Αρχές Σεπτέμβρη μάζεψα 58 πορτοκαλί habanero (αυτό είναι το χρώμα της πλήρης ωρίμανσής τους), που ζύγιζαν μισό κιλό .Ακόμα υπάρχουν σχεδόν άλλες τόσες που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα.
Η ποικιλία afrikan bird είναι πιο εύκολες στην καλλιέργεια τους, γιατί όπως λέει και το όνομά τους κατάγονται από την Αφρική και είναι πιο κοντά στο δικό μας κλίμα.
Βλασταίνουν πιο εύκολα και γίνονται μεγάλα φυτά που φτάνουν το 1,5 μέτρο. Χρειάζονται όμως και αυτές πολύ χρόνο για να ωριμάσουν.
Όσο αναφορά τον χρόνο βλαστικότητας των σπόρων τις ποικιλίας habanero orange, είναι πολύ μικρός, συνήθως 1-2 χρόνια, για αυτό πρέπει να κρατάμε κάθε χρόνο σπόρο. Δυστυχώς η μέθοδος της ψύξης που χρησιμοποιούμε για άλλους σπόρους μικρής βιωσιμότητας, εδώ δεν δουλεύει αντιθέτως βλάπτει.
Για την συντήρηση των καρπών τους, για μετέπειτα χρήση, πρέπει να τις κρεμάσουμε για να τις αποξεράνουμε σε ζεστό, σκιερό και αεριζόμενο μέρος για 1-2 εβδομάδες.
Habanero orange
πηγή: http://www.ftiaxno.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου